9 oktober 2011

Nationella grundutbildningsmötet och OMSiS i Uppsala 111006-08

I dagarna tre har det varit festlighet och nationella möten om läkarutbildning i Uppsala. Först ut var det nationella grundutbildningsmötet där lärare och studenter från alla studieorter träffades, följt av Ordförandekonventet för medicine studerande i Sverige där studenter från hela landet träffades och delade erfarenheter och idéer. Stockholm representerades på NatGruM av undertecknad och på OMSiS av den fyra studenter starka delgationen bestående av Siri, Johan, Malin och mig själv (Matti).

NatGruMs fokus var på den kliniska delen av utbildningen. Först presenterade Uppsala sin KlinikKurt och sitt projekt med checklistor på alla kliniska placeringar, dessa saker presenterades senare också av Uppsalas studenter på OMSiS-mötet och de ställde sig även positiva till att exportera sina framgångskoncept. Projekten är väldigt intressanta och det känns som att även lärarna delade den uppfattningen. Den andra stora portionen av NatGruM var ägnad åt läkarprogrammets utvidgning. Det började med att OMSiS generalsekreterare presenterade vår artikel i Läkartidningen följt av info från Örebros nya utbildning och från Umeås expansion till tre nya sjukhus. Det hela mynnade ut i att en arbetsgrupp för samordning av kliniska placeringar bildades, naturligtvis med inkluderade studentrepresentanter. Universitetskanslern var också på plats och berättade om Högskoleverkets utvärdering av läkarprogrammet som kommer att genomföras 2013.

Utöver det som redan skrivits behandlade OMSiS en lång rad andra frågor. Vi berättade och fick höra om hur det är på de olika orterna vad gäller byte av studieort, anatomi- och farmakologiundervisning, PBL, PU, utbyten, interprofessionellt lärande, preklintentor, progress-test och ex-jobb. Således en mycket späckad helg som väckte många tankar och gav en härlig känsla av gemenskap med studenterna från de andra universiteten.

Nästa OMSiS-möte kommer att vara hos oss i Stockholm den 2-3 december.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar