24 maj 2011

Referat LS-möte 24 maj

Några viktiga punkter som behandlades under LS-mötet:


  • Under senaste OMSiS-mötet skrev representanter från de olika lärosätena en artikel, att publicera i DN Debatt eller Läkartidningen, om utvidgningen av läkarutbildningen.

  • LS artikel om den ideala skriftliga examinationen kommer förhoppningsvis att publiceras i juninumret av KI-bladet.

  • LINK: Ett nytt förslag på LINK-mall har tagits fram, men en del ytterligare revideringar kommer att göras.

  • Exarbetet: Programnämndens senaste beslut riskerar att kraftigt begränsa studenters möjligheter att göra examensarbetet utomlands. LS planerar en enkät för att kartlägga vilka problem som finns idag.

  • PIL: Elias Arnér fanns på plats för att diskutera planerna kring att förändra rutinerna, bl.a. att avanonymisera intervjun samt ge intervjuaren tillgång till dokumentation såsom betyg. Åsikterna är spridda men förhoppningen är att LS ska kunna ta fram konkreta förslag till kommittén.

Det fullständiga protokollet kommer inom kort (läs: efter preklin) att dyka upp på http://www.medicinskaforeningen.se/index.php/sv/laekare/lakarprotokoll

22 maj 2011

Programnämnden 26/4

På programnämndens aprilmöte diskuterades bl a förändringar i kursplaner för DFM1, DSM2, exjobb, gyn m fl. Endast de största punkterna redovisas här:

  • Beslut om att tillsätta en arbetsgrupp för att framta riktlinjer för läkarstudenter som har problem kring förhållningssätt och beteende. KI saknar handlingsplan för att fånga upp studenter som har svårigheter med kommunikativa aspekter av klinisk verksamhet. Arbetsgruppen ska arbeta med följande: översyn av lärandemål och examinationskriterier för förhållningssätt Tema 3-7, utveckla riktlinjer för stöd och flödesschema för handläggning av studenter som har problem kring förhållningssätt och beteende. Gruppen efterfrågar en studentrepresentant från Läkarsektionen.
  • Examensarbete utomlands: föredragande för VetU framlade att studenter som gör examensarbete utomlands ofta har svårare att följa studentinstruktioner, att utländska handledare erbjuder mindre handledning, att KI har svårare att granska dessa studenters projektplaner då kommunikationen försvåras med forskningsinstitut som ligger utanför Sveriges gränser särskilt då projektet inte fortlöper som väntat. Beslut togs om att fr o m VT2012 endast tillåta exjobb utomlands då studenten har en huvudhandledare på KI som sedan har samarbete med något forskningsinstitut/laboratorium utomlands, att introveckan ska bli obligatorisk samt att projektplan ska godkännas innan utresa. PN har kännedom om att detta beslut kraftigt kommer att begränsa framtida studenters möjligheter till att genomföra examensarbeten utomlands. Undertecknad reserverade sig mot beslutet pga underlaget brister för att motivera ett beslut som får så stora konsekvenser för framtida studenter.
  • EBBA enkäterna har sammanställts och redovisades. Diskussion hölls om tillvägagångssätt för att få kursledningar att ta till sig resultat från utvärderingar och genomföra förbättringsarbete. Tabell som Matti gjort över vilka kursledningar som presenterar EBBA resultat på kurswebben ska redovisas på nästa möte.

17 maj 2011

Programrådet 17/5

Vi fick höra en presentation från KIs centrala kontaktperson mot Högskoleverket om deras nya utvärderingssystem. En stor del av arbetet som KI ska göra är att skriva en självvärdering. Vi fick veta hur psykologprogrammet organiserat skrivandet (psykologerna är de första på KI som utvärderas).

Som den genomgående strimma som diskussionen är så tog inventeringen av programmet mycket av tiden på även detta programrådsmöte. Till denna gång hade de flesta lärare beräknat hur stor del av kursens lärandeaktiviteter som utgjordes av vilka lärandeformer. Arbetet börjar närma sig att vara komplett, men det finns fortfarande många justeringar att göra.

Programrådet ska börja använda pingpong till att dela information (kallelser mm.).

En representant från LIME presenterade konkreta tillämpningar för virtuella patienter som uppföljning till presentationen på heldagsmötet med PN/PR tidigare i vår. Diskussionen handlade mycket om hur mycket arbete som behövs för att ta fram fall och om det fanns färdiga någonstans. Frågan om syftet med VP kom upp senare i diskussionen och sporrade till mer praktiska förslag. Som att till exempel ta fram ett fall för varje integrerande uppgift som belyses ur alla temans perspektiv.

Vi tittade också igenom den lista som OMSiS gjort på checklistor och målbeskrivningar för kliniska färdigheter. Stockholm är den ort som har lägst antal mål, men lärarrepresentanterna stryker under att det bästa är att ha några få färdighetsmål som är viktigast och som alla ska kunna ordentligt. De höll dock med om att även det skulle vara bra att inventera.

PU har en ny administratör.
5 vårdcentraler ska bli akademiska vårdcentraler
Tolksamtal ska in på PU T9.
Medicin ska ha en handledardag i juni.
SVK har fullt upp med ansökningar och har en ny handläggare.
DSM2 håller på att slutpoleras. Problem med dubbla kurshemsidor i pingpong.
Kirurgen knyter ihop efter förändringarna med SVK.
För tema 1 så strular fortfarande föreläsningstekniken i ABC-salarna (BZ, AV, GR).
Mycket av temakollegiernas mötestid går åt till att göra examinationer vilket upplevs som ett problem.
Tema 6 får en temasekreterare utöver kurssekreterarna.
Barn i Huddinge och Solna snickrar på ett KUA.

4 maj 2011

Referat LS-möte 28 april

Några viktiga punkter som behandlades under LS-mötet:

  • Artikel om idealtenta: En grupp inom LS skriver en artikel, att publicera i exempelvis KI-bladet, om den ideala skriftliga examinationen.

  • Sjukhusval: Studievägledare Laila Werner redogjorde för hur sjukhusvalssystemet har förändrats.

  • DSM1: Kursen har gjorts om och studenterna verkar hittills nöjda.

  • PIL: Ska intervjuarna få tillgång till ytterligare underlag, såsom betyg och högskoleprovsresultat?

Det fullständiga protokollet kommer inom kort att dyka upp på http://www.medicinskaforeningen.se/index.php/sv/laekare/lakarprotokoll