30 januari 2012

Tema 3 Möte 30/1 2012

De viktigaste diskussionspunkterna:
  • Olovlig frånvaro vid kursregistrering diskuterades, detta är enligt lärarna vanligt förekommande. Även om kursledningen har förståelse för att ffa övergången direkt från klinikförberedande slutentamen till medicinkursen kan vara tung finns det inga planer på att lätta upp reglerna, något som stöds även av PN.
  • Möjligheten för studenter att tillgodogöra sig en heltäckande grundutbildning på det högspecialiserade NKS och hur alternativa eller komplementerande utbildningsplatser skall skapas.
  • Skapandet och underhållandet av ett kursspecifikt core-curriculum: CC är något som används av en del studenter och studentrepresentanterna såg detta som ett gott komplement till föreläsningar och gamla tentor som instuderingshjälp. CC finns redan på kurswebben men detta kan komma att bearbetas så att det är i linje med samtliga sjukhus.
  • Patientjournaltillgång för studenter: I enlighet med patientdatalagen får studenter ej gå in i de journaler som tillhör patienter de mött/vårdat om de ej är med i patientens vård just vid det tillfället. För detta krävs uttryckligt godkännande från patienten som även skall antecknas i journalen. Studenter skall erhålla information om detta.
  • Utbytesmöjligheter: P.g.a. medicinkursens omfattande omfång kan det vara svårt att erhålla alla delar vid utbytesperioder utomlands, pg.a. detta krävs det ofta relativt omfattande kompletteringsarbete av studenten i samband med utbyte. Detta har lett till att relativt få studenter söker utbyte. Det finns dock inget formellt förbud mot utbyten utan varje sådant behandlas individuellt så att studenten skall tillgodogöra sig målen för kursen. Tentamina får alltid skrivas vid hemkomst.
  • VFU: Lång diskussion om varför avdelningsplaceringarna endast i undantagsfall är mer än 1 vecka långa. Det beror ffa på att få veckor återstår efter att "obligatoriska" avdelningar såsom akutplacering, KUM, AVA, HIA, reuma etc avhandlats, oftast endast 6 veckor varav 3 nu används till längre placeringar.. Alla sjukhusen kommer dock att ha minst en längre placering.
  • Examination: Är studenterna nöjda med deltentamina? Studentrepresentaterna uttryckte den splittrade synen studenterna har på DX, där vissa skulle föredra en stor sluttentamen med den repetition det innebär. Examinationsformen är under ständig översikt och förändringar i framtiden är inte otänkbara.
  • HSV-översikt: Inför en översikt av högskoleverket kommer 10% av studenternas tentor att samlas in anonymt för att se att frågorna och rättningen ligger i linje med den övergripande läromålen för läkarprogrammet.

Medverkande studentrepresentanter.
Pontus Jonsson T11, Malin Ljunggren T6

28 januari 2012

Programnämnd 18/1

-Kritik har förts fram då reservantagna studenter får vänta upp till 2 veckor på att få tillgång till Ping-Pong och e-post. Detta leder till att studenterna inte kommer åt föreläsningar etc. Det är av högsta prioritet att korta ned väntetiden.
-Sport Campus Sweden (SCS) har ett kontakt med KI där elitidrottare som tränar genom detta campus får förtur vid sjukhusval. Kritik fördes från Studiesociala kommitténs representanter ifall denna möjlighet skulle kvarstå då förtur enbart bör ske i undantagsfall. Elitidrottare som inte går via SCS har ingen förtur.
-Programnämndens ledamöter och programdirektor kommer att bytas ut 2013 då mandatperioden är över.
-Beslut om flytten av Självständigt arbete från T7 till T8 bör komma i mars/april i PN och sedan till US i maj. Bytet sker troligen hösten 2013.
-Diskussion kring KI:s krishantering gällande en avliden student på T2. För att undvika oro gick de ut med namnet på studenten innan trettonhelgen. Ingen hänvisning skedde till kurator eller studenthälsa eftersom dessa bägge hade stängt över jul- och nyår.
-FoLäk har på PN:s inrådan tagit fram ett förslag om att dela upp sin 30 poängskurs i två delar. Under andra sommaren får i nuläget maximalt 25 studenter 20.000kr var. Däremot är det vanligen omkring 35 studenter som antas initialt och risk finns ifall någon kurs har få avhopp att samtliga antagna ej skulle få ersättning. För att lösa detta föreslås FoLäk ha en separat antagning inför andra sommaren. Studierektorn från berörda kurs nämnde dock att de skulle göra det yttersta för att ordna fram stipendier ifall det är fler än normalt som söker till den andra delen av kursen.
-Avslutningsvis diskuterades de utökade studieplatserna som regeringen förordat. Nationellt kommer 50 extra platser tillkomma under 2012 samt 250 platser under åren 2013-17. Fördelningen är ännu inte bestämd.

Rasmus Eurén, Ledamot PN

24 januari 2012

Flytt av examensarbete 24/1.

Diskussionen fokuserade framförallt på vilka problem som en flytt av examensarbetet till efter kirurgterminen skulle medföra.

Eftersom ett platsbyte skulle leda till att studenter från 2 terminer får läsa kirurgterminen samtidigt konstaderades det att de största problemen kommer att ligga just på kirurgterminen.
De största problemen skulle vara framförallt administrativa: att studenter från 2 terminer ska läsa samtidigt. Eftersom medicinterminen har haft 2 terminer som läste samtidigt, presenterade de hur de rent administrativt löst detta.
Vad gäller verksamhetsförlagd undervisning konstaterades det att det kommer att krävas placering på fler vårdenheter än vad som görs idag. Rekrytering av mindre vårdenheter i Stockholmsområdet och externplacering på sjukhus utanför storstockholm diskuterades.
Eftersom antalet elever på KI's läkarutbildning dessutom har, och kommer ytterligare att utvidgas, konstaterades det att etablering av samarbete med fler sjukvårdsenheter skulle underlätta för framtida studenter.

Vad det gäller kursen examensarbete i medicin konstaterades det att det ej finns några direkta problem för att genomföra den kursen före eller efter kirurgterminen.

17 januari 2012

PR-möte 2012-01-11.

Under mötet diskuterades bl.a.:

PV-strimman. Tanken är att de Akademiska vårdcentralerna i framtiden ska bedriva HSM-kurserna i högre utsträckning. T.ex. att eleverna kan lära sig om sjukskrivningar etc. där.

PU-strimman. Behov av att vidareutbilda mentorerna. Oklart varifrån de pengarna ska tas.

Kursgivarenkät: är en enkät på kommande om kopplingen mellan examinationerna och kursmålen som kursgivarna fyller i. Även examinationsformerna ska fyllas i. PR diskuterade om hur lärandemålen ser ut över programmet. Många ansåg att målen i olika kurser bör vara mer likformigt utformade och att mål som inte examineras borde tas bort.

Hur preklinkurserna ska klara av att ta emot flera studenter. Bl.a. diskuterades mer själv-/gruppstudier.

Allmänt om var KIs läkarprogrammets styrkor och svagheter finns.