30 januari 2012

Tema 3 Möte 30/1 2012

De viktigaste diskussionspunkterna:
  • Olovlig frånvaro vid kursregistrering diskuterades, detta är enligt lärarna vanligt förekommande. Även om kursledningen har förståelse för att ffa övergången direkt från klinikförberedande slutentamen till medicinkursen kan vara tung finns det inga planer på att lätta upp reglerna, något som stöds även av PN.
  • Möjligheten för studenter att tillgodogöra sig en heltäckande grundutbildning på det högspecialiserade NKS och hur alternativa eller komplementerande utbildningsplatser skall skapas.
  • Skapandet och underhållandet av ett kursspecifikt core-curriculum: CC är något som används av en del studenter och studentrepresentanterna såg detta som ett gott komplement till föreläsningar och gamla tentor som instuderingshjälp. CC finns redan på kurswebben men detta kan komma att bearbetas så att det är i linje med samtliga sjukhus.
  • Patientjournaltillgång för studenter: I enlighet med patientdatalagen får studenter ej gå in i de journaler som tillhör patienter de mött/vårdat om de ej är med i patientens vård just vid det tillfället. För detta krävs uttryckligt godkännande från patienten som även skall antecknas i journalen. Studenter skall erhålla information om detta.
  • Utbytesmöjligheter: P.g.a. medicinkursens omfattande omfång kan det vara svårt att erhålla alla delar vid utbytesperioder utomlands, pg.a. detta krävs det ofta relativt omfattande kompletteringsarbete av studenten i samband med utbyte. Detta har lett till att relativt få studenter söker utbyte. Det finns dock inget formellt förbud mot utbyten utan varje sådant behandlas individuellt så att studenten skall tillgodogöra sig målen för kursen. Tentamina får alltid skrivas vid hemkomst.
  • VFU: Lång diskussion om varför avdelningsplaceringarna endast i undantagsfall är mer än 1 vecka långa. Det beror ffa på att få veckor återstår efter att "obligatoriska" avdelningar såsom akutplacering, KUM, AVA, HIA, reuma etc avhandlats, oftast endast 6 veckor varav 3 nu används till längre placeringar.. Alla sjukhusen kommer dock att ha minst en längre placering.
  • Examination: Är studenterna nöjda med deltentamina? Studentrepresentaterna uttryckte den splittrade synen studenterna har på DX, där vissa skulle föredra en stor sluttentamen med den repetition det innebär. Examinationsformen är under ständig översikt och förändringar i framtiden är inte otänkbara.
  • HSV-översikt: Inför en översikt av högskoleverket kommer 10% av studenternas tentor att samlas in anonymt för att se att frågorna och rättningen ligger i linje med den övergripande läromålen för läkarprogrammet.

Medverkande studentrepresentanter.
Pontus Jonsson T11, Malin Ljunggren T6

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar