27 februari 2012

OMSiS i Linköping, februari 2012

Den 18-19 februari var det Linköpings tur att hålla i Ordförandekonventet för MedecineStuderande i Sverige. Från Stockholm åkte jag (Johan Jakobsson) och Siri Sjöberg. Matti Eldhari var också med och gjorde sin första insats som generalsekreterare för OMSiS.

Under två dagar diskuterades aktuella ämnen som rör läkarutbildningen på de sju studieorterna i Sverige. Teman för det här mötet var bland annat hur, främst utbildningarna på de mindre orterna, ska få plats med sina växande kurser under VFU:n (Verksamhetsförlagd Utbildning). Många studenter skickas kors och tvärs över landet för att få komma till en klinik. Vi diskuterade också hur det nya läkarprogrammet ska se ut, då läkarutbildningen förmodligen kommer bli 6 år utan påföljande AT.

Under en "ortsrunda" får varje skola ta upp frågor som rör just deras utbildning. Från Stockholms sida hade vi frågor rörande biokemikursen. Vi tog också upp problemet kring obligatorisk närvaro på uppropen.

Jag tänkte sammanfatta kort vad de andra studenterna hade att säga angående våra frågeställningar.

Biokemi; Hur mycket biokemi läser ni? Anser ni att den biokemi ni förväntas kunna är relevant?

Svar

De flesta orter beskrev en sammanslagen kurs med cellbiologi+lite biokemi. De upplevde inte att den var alltför betyngande men vissa ifrågasatte dess relevans. Göteborg verkade dock ha ett upplägg som liknade vår. De läser 7-8 veckor biokemi där man förväntas kunna rabbla reaktionsformler efteråt. Trots det kan jag nog dra slutsatsen att KI läser mest av den varan.

Obligatoriska upprop; Har ni sådana? Vad händer om man missar dem? Får man gå kursen ändå?

Svar

Som regel har alla skolor obligatoriska upprop. Vissa är dock hårdare än andra. Ingen av de andra deltagarna hade hört om någon student som inte fått gå kursen pågrund av missat upprop, även om det kunde bli en del tjafs angående frånvaro.

Nästa OMSiS-möte hålls i Lund/Malmö i maj.


Johan


1 kommentar:

  1. Jättebra Johan och Siri! Vi får diskutera vidare hur vi ska göra med uppropen, hur vi tycker att det ska fungera från studenthåll. /Frideborg

    SvaraRadera