MMI (Multiple Mini Interview)
Denna punkt upptog nästa hela mötet. Bakgrunden är att KI letar efter en effektivare (läs billigare) process än PIL för särskilt urval till läkarprogrammet, dock gärna med bibehållen kvalité (validitet). Det man har fastnat för är MMI. En process som utvecklats i Kanada och redan används där av flera läkarprogram, samt även flera universitet i England. Testets validitet har prövats i studier, och de universitet som använder sig av modellen ordar för att det håller väl, och vissa påstår att det t o m fungerar bättre (?) än konventionell panel- eller djupintervju. Underlaget för detta vetenskapliga stöd ska vi gå igenom under arbetsåret för att själva skaffa en uppfattning.
I våras var vi 4 st från KI som deltog i ett studiebesök hos St Georges University - ett medicinskt universitet som KI, i södra London. Det var jag (som studentrepresentant), programdirektor Gunnar Nilsson, Aino Fianu Jonasson (PIL-ordförande) och Annika Wernersson (PN-ledamot som PIL-representant). Kort sagt verkar PN positivt inställda till denna modell. Målet är att genomföra en pilotomgång HT14 parallellt med PIL för att jämföra och se hur det funkar här på KI.
MMI kan liknas vid ett OSCE-prov där intervjuaren genomgår 8 stationer, 5 min per station. Vid varje station tilldelas man en uppgift/fråga (som författats i förväg, från en gemensam databas) som man ombeds svara på/genomföra. Frågorna ska beröra de centrala kompetenser man är ute efter att utvärdera - etik, stresstolerans, samarbetsförmåga, problemlösningsförmåga, erfarenheter, vetenskapligt intresse m fl. Detta rubriker finns även med i PIL-mallen som våra intervjuare använder sig av.
Modellen diskuteras fortfarande inom PIL-kollegiet och kommer nog att diskuteras vidare på PIL-heldagen med alla intervjuare närvarande. Inget är bestämt om dess genomförande. Skulle det vara upp till en omröstning eller någon form av beslut kring dess implementering istället för PIL så lär det ske på högre nivå, antingen i PN, utbildningsstyrelsen (US) eller i KIs styrelse.
Detta ämne kommer återkomma mycket under arbetsåret.
Brist på intervjuare
PN beslutade i våras att plötsligt skära ned på andelen psykolog-intervjuare, tidigare 50 %, pga höga kostnader. Detta beslut kom utan förvarning och upprörde psykologerna som valde att avgå. Denna återberättelse är en extremt kort variant, så tolka försiktigt. Nu är det alltså endast läkare som intervjuar studenterna.
Till följd av vårens plötsliga omstruktureringar i PIL från PNs sida så har alla psykologer alltså hoppat av uppdraget inom PIL. Då uppstod det luckor i hälften av intervju-tiderna som akut behövde fyllas. Man lyckades rädda situationen i våras med alla tomma psykologintervjuluckor med att inkalla diverse kliniker. Många var utan erfarenhet (till skillnad från psykologerna m i snitt ca 5-10 års erfarenhet av PIL).
Nu till hösten har ytterligare intervjuare hoppat av som efterföljder av vårens agerande i PIL-frågan från PN. Det fattas folk till totalt 70 intervjuer. Därför ombeds alla att gärna lämna rekommendationer till Aino om kliniker som tänka sig intervjua. Kriterierna är att man skall vara färdig specialist, och vara antingen KI- eller landstingsanknuten.
Studenter uppmanas också tänka på duktiga handledare eller i övrigt mycket kompetenta läkare man träffat någon gång under utbildningen, som kan tänka sig intervjua. Lämna namn och titel till mig så för jag vidare rekommendationen till Aino.
Vill inte göra inlägget längre. Om man undrar något mer i detalj får man gärna kontakta mig.
// Hritul
hritul.karim@stud.ki.se
+46(0)709774979
Bra sammanfattning Hritul. vad är din take på det här med MMI? Tycker du det verkar bra? Vi kan diskutera med på mötet på torsdag
SvaraRadera