5 mars 2013

PR 5 mars 2013

Vi studentrepresentanter lyfte frågan om schema. Dels påtalade vi problemet med att schema inte utdelas i tid. Programledningarna är ganska medvetna om att 2v-regeln inte följs. Orsakerna till det är bl.a. att de inte får veta hur många/vilka studenter som kommer förrän nära kursstart och att det i mångdelade och komplicerade kurser ger dominoeffekter. I vissa fall får kurserna veta väldigt sent vilka läkare som jobbar på klinikerna, vilket innebär att man inte heller kan göra studentschemat i tid. Tyvärr är det inte möjligt att göra obligatoriska moment icke-obligatoriska om de inte meddelas studenterna i tid då ett moment är obligatoriskt av pedagogiska skäl. Frågan är åtminstone lyft och samtliga temakollegier är uppmanade att lämna ut schema i så god tid som möjligt, och hellre preliminära scheman tidigt än enbart helt fastställda scheman sent.
                             Den andra delen av schemafrågan som vi diskuterade var att det inte finns någon struktur eller enhetlighet i schemat på många kurser. Det leder till att många scheman cirkulerar för olika moment, ändringar anslås på olika sätt och att det ställvis är oklart vilket schema det är som gäller. PR lovade att genast göra ett försök till att förbättra detta. Det vi önskar uppnå på kort sikt är att all schemainfo (ram, olika moment och ändringar) ska samlas på en plats så att studenterna ska veta var de hittar information och förvirring inte uppstår. På längre sikt arbetar IT-gruppen med mer genomgående strukturella förändringar av schema.

De enskilda grupperna under PR arbetar vidare. Handledarutbildning hoppas genomföra en pilot i höst. E-portfolie likaså (inom PV). Vässa VFU gruppen håller på att utvärdera hur VFU fungerar på programmet.
                             
PR arbetade vidare med HSVs kommande utvärdering av läkarprogrammet.
                             
Programdirektorn lämnade rapport från PN. Bl.a. fuskande studenter diskuterades samt undervisningsformer.

Uppkommande träffar:
-Lärardagen 18/4 ska handla om Team-based learning och studenterna på T2-T3 som deltagit i piloten ska ha ett större inslag.
-24/4 CKU(?) ordnar en temadag om utbildning i vårdens vardag på Norra Latin
-13/6 har Temakollegium 3 sin temadag för programmet. Denna gång om läkarprogramsutredningen och nya Karolinska Solna.
-10/10. Höstens lärardag ska preliminärt fokusera på återkoppling till studenterna. PR visade en stor entusiasm för frågan och struktur, åtgärder, olika typer av återkoppling samt hjälpmedel för att facilitera återkoppling till studenterna diskuterades.


1 kommentar:

  1. Kul att höra att PR också intresserat sig för strukturerad återkoppling, vem är det som har ansvaret för lärardagen under HT?

    SvaraRadera