13 oktober 2014

TK3-möte 13/10-2014

Kursen löper bra på samtliga sjukhus. Från Solna rapporterar man att studenter på T6 uttryckt missnöje över att klädutlämningen flyttat längre bort. Detta har man försökt möta genom att låta studenterna hämta ut tre set kläder åt gången istället för två. Huddinge berättar att de har ovanligt många studenter på T6, men att man löst det genom att placera fler på St Göran.
Från infektion har man i studentutvärderingar sett att folk är missnöjda med integreringen av VetU-frågorna på tentan. Man vill hellre ha frågor som är infektionsrelaterade än generella VetU-frågor. VetU lovar att titta på detta. Det har även kommit fram i utvärderingarna att studenterna inte tycker om att ha introdagar i början på T5 när infektionsmomentet kommer först på T6. Kursledningen tycker dock att det är viktigt för ett integrerat tänk även under de tidiga medicinplaceringarna och vi studentrepresentanter håller med.
VetU berättar att studenterna inte är uppmärksamma under föreläsningar och att de sitter och gör annat trots att de blivit tillsagda, något som samtliga i temakollegiet tyckte var oprofessionellt beteende. Det nämndes att åtgärder borde kunna vidtas i sådana situationer.
PV önskar ha sin introduktion till momentet i samband med annat obligatoriskt moment för att få upp närvaron.

Studentrepresentanterna tar upp att vi diskuterat KIs negativa resultat under punkten "Att hantera emotionellt svåra patientsituationer" i Läkarförbundets grundutbildningsenkät och att vi önskar att temakollegiet speciellt tar upp med sina handledare att studenterna inte ska nekas att följa med vid svåra patientsamtal då vi då går miste om ett värdefullt lärotillfälle. Temakollegiet förstår vad vi menar och håller med om att detta är viktigt.

Solna berättar att deras kursrådsrepresentanter inte känner till att vi i läkarsektionen finns och önskar om möjligt att vi inleder ett större samarbete med studenterna på kursen. Detta håller vi med om och kommer ta upp det på nästa läkarsektionsmöte.

En mindre utredning har gjorts i syfte att göra om OSCE så att samma principer för examinationen gäller för samtliga sjukhus. De punkter som var uppe för diskussion var bl a längden på de olika stationerna där föreslagen längd var 5-7 minuter, något som Danderyd och Solna inte tyckte var tillräckligt. Det kom även en kommentar om att framför allt a-HLR inte skulle kunna examineras på ett bra sätt under så kort tid. Jag (Petra) höll med om detta och föreslog att en lösning kunde vara att examinera a-HLR vid ett separat tillfälle - något man redan gör på Huddinge - för att sedan lämna plats åt de andra momenten under OSCE-dagen, till vilka man inte behöver lika lång tid och borde kunna klara på 5-7 minuter.
Frågan om karantän under examinationen togs även upp där alla sjukhus var för detta utom SöS som för närvarande inte tillämpar det. Vi studentrepresentanter sa att vi tror att det kan vara bra som en slags markering, men att det nog egentligen inte behövs då vi tror att de flesta inte har något intresse i att fuska.
Man var även eniga om att OSCE i framtiden borde rotera mellan sjukhusen så att ingen examineras på sitt hemsjukhus.

Tre-veckors VetU-kurs nämndes snabbt, och både studenterna och temakollegiet är överens om att det vore bäst att lägga den under SVK T6 då det hade funkat bäst schemamässigt och legat bäst i tid i förhållande till examensarbetet. VetU vill dock lägga kursen under T5. Frågan kommer fortsätta diskuteras.

Klagomål har inkommit angående ojämn kvalitet på vårdcentraler under PV-placeringar. PV är medvetna om detta och jobbar mycket med enkäter för att få en jämnare kvalitet.

Det kommer under hösten att ske en lokalbokningssimulering på NKS för att se om det finns tillräckligt med lokaler.

Ett klinisk medicin-möte med representanter från de olika lärosätena har ägt rum och där konstaterade man bl a att KI sticker ut positivt med att lägga krut på utvecklingssamtal.

Nästa TK3-möte äger rum den 8/12.

/Biying Huang, Petra Roxå, Robin Saliba

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar