Diskussion angående förtur till sjukhusval. Tidigare har studenter knutna till SCS( Sport Campus Sweden) automatiskt fått förtur till sjukhusvalen. Då detta inte finns som krav i avtalet mellan KI och SCS bestämde PN att ta bort den automatiska förturen. SSK(studiesociala kommittén) kommer hädanefter att göra individuella prövningar om studenten ska berättigas förtur eller inte för att göra det mer rättvist gentemot andra elitidrottare som ej är knutna till SCS och övriga KI studenter.
Obligatorisk närvaro diskuterades, vad ska vara obligatoriskt och hur ska man ta igen ett missat obligatoriskt moment? Många studenter upplever idag att det inte finns någon riktigt samstämmighet i vad som gäller vid frånvaro från obligatoriska moment och att information från kursledningen kan skilja sig åt från kurs till kurs. PN informerade att studenter vid terminsstart har rätt att skicka ett ombud om de inte själv kan närvara vid uppropet. Obligatorisk undervisning ska vara av sådan art att studenterna fysiskt behöver närvara för att kunna tillgodose sig undervisningen på bästa möjliga sätt och att kursansvariga vid frånvaro försöker att hitta en så bra lösning som möjligt för studenter och kursansvariga.
Jonas Broman har av PN blivit utsedd att utreda hur utformningen av dissektionsmomentet i framtiden inom läkarprogrammet bör se ut avseende lokalbehov, handledning och ev. ytterligare alternativ till dagens arbetssätt. Studenterna framhöll att dissektioner är ett mycket lärorikt och värdefullt sätt att lära anatomi som man vill bevara men att själva utformningen av undervisningen på kursen kan behöva revideras. Återkoppling till PN i maj.
PN har av US(Styrelsen för utbildning) fått i uppdrag att se över och analysera hur verksamhetsförlagd undervisning(VFU) ser ut i dagsläget och se till vilka behov och förändringar som kommer att behöva göras i framtiden med utgångspunkt från SLLs rapport om Framtidens hälso- och sjukvård, MSFs rapport om klinisk handledning och utvidgandet av KI:s läkarprogram med fler platser på programmet. Man diskuterade olika scenarier och hur framtida omstruktureringar av sjukvården i Stockholmslän kan komma att påverka VFU. Eftermiddagen spenderades tillsammans med representanter från PR(programrådet) där dessa frågor diskuterades mer ingående i olika arbetsgrupper . Man kom bla. fram till vikten av god handledning och att det idag finns en hel del outnyttjade resurser i vår omnejd i form av exempelvis regionalsjukhus, närsjukhus och specialistcentra som man skulle kunna utnyttja till större grad.
Förslag att flytta examensarbetet till termin 8 vilket kommer att innebära att under HT 13 kommer två terminer att läsa kirurgkursen parallellt. Frågan kommer att diskuteras mer ingående på nästa PN.
Läkarsektionen har fått ekonomiska medel för att skicka tre representanter till årets AMEE. Läkarsektionen får i uppdrag att utse representanter och återkomma till PN i maj för anmälan.
Diskussion om Core-nära kurser. Många studenter tycker att det råder oklarheter i vad som är en core-nära kurs och att dagens system med core-nära kurser kan försvåra för studenter som vill tillgodoräkna sig poäng från andra lärosäten. Representanter från SVK informerade att core-nära kurser är fördjupande kurser på avancerad nivå inom de ämnesområden som man tidigare läst på terminen. SVK prövar alla förfrågningar om tillgodoräknande individuellt. På termin tio finns det en SVK-period där man kan läsa icke core-nära kurser. Vid frågor och oklarheter kan man gå in på SVK:s hemsida eller kontakta någon av handläggarna.
/Marie, Martina och Frideborg
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar