- Hur går det med nya schemaupplägget:
2011-10-19 (Planeringsdag)
DS –OpLinAn: Studentsal på op/uppvak
HS – KUA/op, fokus interprofessionellt lärande
Tema 2 möte, Torsdagen den 17e november
Studentrepresentanter: Frideborg Bradley, Siri Sjöberg, Johan Jakobsson
· Rapport från PN och PR. Tema 2 har fått instruktioner från PN om att det ska vara en och samma tenta för patologikursen (tidigare har det varit en för PN och en för PR). Vi diskuterade även att vi måste jobba mot HSV utvärdering 2013, och att alla teman ska gå igenom gamla tentor och visa hur de strävar mot de 16 övergripande målen. På PR diskuterades utvidgningen av läkarprogrammet, och dessutom aligment mellan lärandemål och examination.
· Mikrobiologilabben. Temat var i allmänhet ganska trött på hela diskussionen och tyckte inte att det finns så mycket mer att göra ifall inte de väljer att ta en öppen diskussion. Flera parter som har blivit kontakta av de här studenterna har erbjudit sig att diskutera med dem konfidentiellt (typ under tysnadsplikt)
· Nya DSM2, moment 1 och 2. DSM1 är nu uppdelat på flera olika moment för att underlätta för studenterna med CSN (så att man fortfarande får CSN om man inte klarar tentan eller om man saknar en PU-grej). DSM2.1 Resttenta 12e april. Problem med lokaler för tentamen, tentamen på lördagar? Det pratades om ifall KI skulle kunna ha en samarbete med KTH/SU och dela lokaler.
· VetU/PV-dagar. Inga anmärkningar T4 för PV. Logistiskt problem inför nästa termin, eftersom VetU ligger samtidigt som biblioteket är bokat för T1. Detta verkar ha löst sig på anat sätt.
· Ökning av antalet läkarstudenter. Temat konstaterade att det i princip är bestämt att det kommer att bli en utvidgning av läkarprogrammet, och att temat måste göra sitt bästa för att ta emot dessa. Absolut största problemet är lokaler, och då framförallt lab-lokaler men även grupprum. Hur kommer situationen se ut på NKS? Stort problem för temat.
· Kurswebb, schema, ”mål och framsteg”. Skulle det underlätta för studenterna med en gemensam schema mall? Verkar svårt att genomföra eftersom studenterna har mycket i grupper, och då blir nästan som individuella scheman. Kurswebben är uppdaterad. Det togs upp att det inte finns ordentliga lärandemål för t.ex. klinisk kemi under Medicinsk Diagnostik, och arbetet har påbörjats kring dessa.
· Inför högskoleverkets kommande utvärdering. Bedömning görs av självutvärdering vs examensarbetet. Temat kommer utvärdera tentor enligt: resultat formativt, resultat summativ, utvärdering, aligment, progression.
· Övriga frågor. Utvärdering från DSM1.1 sammanställd. De flesta verkar nöjda på det stora hela, men en stor andel av studenterna tycker att det ska vara en separat mikrobiologitenta och en farmakologitenta.
Pratade även om introduktionsdagen. Relativt goda recensioner. 50% var nöjda, och 25% ville inte göra om någonting alls.
Studentrepresentanter Marie Thureson och Rebecca Hamilton.
2011-09-21
PN-möte 18 oktober Huvudsta Gård
Studentrepresentanter: Frideborg Bradley och Rasmus EurénTema 2 möte tisdagen 13e september
· Lägesrapport planering och start av nya DSM2. Verkade överlag som att lärarna var nöjda med terminsstart. Har varit lite problem med ping-pong (har varit två separata webbar). Studentrepresentanten Frideborg var positiv, påpekade dock otydligheter kring poäng-värdet av duggorna och en del schematekniska grejer.
· Rapport från programrådet 7 september. PR söker nya lärare till PIL. Man ska även dra ner på psykologer som sitter bredvid. Diskuterade ny gemensam kursenkät.
· Inför presentation av Tema 2 för programnämnden. Inger och Peter ska presentera Tema 2 för PN om några veckor. Diskuterade hur Tema 2 jobbar med integration m.m. Radiologer som undervisar på T4 vill gärna ”byta” tid med medicin (T6) efter studenterna på T4 inte riktigt är redo för det. Detta ärende tas med för diskussion till programnämnden. Diskuterade även ifall det ska vara SVK på Tema 2. Möjlighet? Önskan? Intresse? Frågan kvarstår.
· Resttentamen DSM2.1-Lämpligt datum? Förslaget är ca 4 veckor efter ordinarie tenta.
· Erfarenheter av vårens nya DSM1. Göran och Claes presenterade vad som gick bra/dåligt och även vad som kom fram på kursenkäterna. Studenter relativt nöjda med kursen, men klagade ffa över dålig information! Eftersom det var första gången som kursen gavs på det här sättet, så var det inte tydligt vilken institution som skulle hålla i t.ex. duggan, och det var mycket oklarheter kring vad som skulle komma på tentan (ifall den ”integrerade” delen skulle ingå). Den stora debatten var kring tentan, som tidigare enligt tradition har varit två olika tentor, en tenta för Huddingestudenterna och en tenta för KS-studenterna. Det rådde delade meningar ifall man verkligen FÅR ha olika tentor (enligt Kis riktlinjer), eftersom det ska vara samma kurs. Frågan tas vidare till PN för vägledning, men man kan väl säga att ansvariga för patologin inte direkt var så pigga på en gemensam tenta (och särskilt att de skulle få svårt att sälja in det till lärarna som inte får skriva sina egna tentafrågor).
· Momentindelning av DSM1. Har uppkommit problem med studenter som missat tentan och därmed inte fått de hp som Patologi-kursen ger, och därmed förlorat studiemedel. Därför krävs momentindelning på kursen, så att studenter kan få delvis godkänt. Det diskuterades hur man gör med PU/PV/VetU i det här fallet, rapporteras det separat till LADOK? Och kan man göra två delar: godkänd på ”kursen” (de obligatoriska momenten) och godkänd på tentan? Frågan förs vidare till PN för vägledning.
· Introduktion Tema2 ht2011. Bestämdes att introduktionen, som var väldigt populär förra året, ska vara ½ dag i år. Krävs lite mer samarbete mellan institutionerna.
/Frideborg Bradley (T4, studentrepresentant)
Det fullständiga protokollet kommer inom kort (läs: efter preklin) att dyka upp på http://www.medicinskaforeningen.se/index.php/sv/laekare/lakarprotokoll
På programnämndens aprilmöte diskuterades bl a förändringar i kursplaner för DFM1, DSM2, exjobb, gyn m fl. Endast de största punkterna redovisas här:
Det fullständiga protokollet kommer inom kort att dyka upp på http://www.medicinskaforeningen.se/index.php/sv/laekare/lakarprotokoll
Diskussioner ang MEQ som tentamensform. Kollegiets MEQ-tenta som presenterades vid Lärardagen fick en del feedback från studenter. Åsikter som då framkom var bla att textmassan i ”facit” bör reduceras eftersom det uppfattas som stressande med för mycket text att läsa i tentamenssituationen. Det framkom även önskemål om tydligt formulerade och avgränsade frågor där det inte råder någon tvekan om vilket svar frågeställaren är ute efter. På Lärardagen visades från studenthåll även exempel på en enkät för utvärdering av tentamina. Denna enkät ska nu användas i direkt anslutning till vårens NSP-tenta den 3 juni.
Det diskuterades även hur man gör Integrationsdagen mer attraktiv för studenterna. Beslut togs att skicka ut information som motiverar studenterna att komma, inte minst med tanke på att den ger god vägledning inför tentan, och att denna skickas ut i god tid.