15 december 2011

Tema 4 – 12 okt, 19 okt och 1 dec 2011

2011-10-12
- Hur går det med nya schemaupplägget:
o   SÖS: Katastrofskala (1-10): 2. Ung samma system som tidigare. Schemat rullar på bra. Först då SVK kommer så inträder första ändringen mot tidigare scheman.

o   DS: Katastrofskala: 7-8. Ortopeden: 10.  För uppsplittrat. Nytt förslag för våren. Förslag på ändring: En fjärdedels kurs till våren till onkologen önskas.

o   KS: Katastrofskala: 7. Ortopeden Solna försämring. En dag förlorad till kärlkirurgen. Ibland 3 grupper på ortopeden samtidigt. Flera grupper får olika långa placeringar.

o   HS: Katastrofskala: 2. Fungerar bra. Förutom vissa lärare som tid undervisat helgrupp vid ett tillfälle under terminen tycker det är jobbigt att hålla sin undervisning för varje grupp: dvs 8 tillfällen.

o   Onkologen: Katastrofskala: 1. Ännu så länge fungerar detta bra. 2 väldigt bra veckor. Mycket bra återkoppling från studenterna.

o   PV: Katastrofskala: ?. Känns som om det borde vara bättre än förut, särkilt på DS och KS.
- Tillåtet med lördagar för skrivningsaktivitet i framtiden enligt US.

2011-10-19 (Planeringsdag)
- Förekommer kritik mot att Tema 4 inte har tillräckligt med integration. Integration är inplanerat i moment, men strävan bör vara att ytterligare integrera de olika momenten med varandra.
- Tema 4 har den största bundenheten för studenten, svårt att hitta tid för studenten med egna studier. Kirurgkursen anses som en 40-timmars arbetsvecka. Viktigt att påpeka att det är studier och inte arbete, varför ingen s k kompensation kan ske i någon form.
- Schemagrupp har bildats som ska se över schemaomläggning och se till att schemat på de olika siten är likvärdiga
- VetU: Restuppgifter från termin 7 ska ej ligga på terminstid.
- Pågående utvecklingsprojekt inom TEMA-4!!
DS –OpLinAn: Studentsal på op/uppvak
HS – KUA/op, fokus interprofessionellt lärande
- Det är viktigt att vi hittar ett gemensamt synsätt angående nivåer och principer för godkännande av kursmoment och/eller kursen.

2011-12-01
- Utredning ska göras kring integrerad heldag med palliativ medicin som ska se likadan ut på alla sjukhus.
- Examensarbete ska eventuellt flyttas till efter tema 4. Grupp tillsatt för att utreda hur och om dubbelundervisning under en termin kan gå till. Utredning om S:t Göran och Nyköpings sjukhus kan hjälpa till.
- Diskussion kring integration av kirurgi under tema 3. Möjlighet att även ha medicin under tema 4. Vidare diskussion med temakollegium 3 bör ske.
- Grupp tillsatt för att utreda hur examinationen vid tema 4 kan utvecklas så att den ”harmoniserar” med IDT och IST samt hur examinationen i fortsättningen kan administreras gemensamt inom tema 4.
- Rita Möller ska bjudas in till möte angående utredning av frågor om hur VetU –undervisningen bedrives under tema 4 samt skillnader i undervisningen mellan de olika undervisnings-”siterna”.

6 december 2011

Programrådet 111206

Ansvarig för VetU presenterade vad som händer inom kollegiet. Det senaste är att innehållet i strimman och progressionen däri kartlagts. Examensarbetet ska också i framtiden byta plats med Kirurgkursen.

PR pratade också om nästa termins lärardag (em 19/4). Temat planeras bli IT och lärande. En aktivitet för kursadministratörer och ansvariga om portföljanvändning i pingpong planerades också.

SVK-kollegiet berättade om de förändringar som blir när de första studenterna som gått helt enligt den nya läroplanen kommer till T11.

Därefter fördes en längre diskussion om Högskoleverkets utvärdering av programmet. Utmaningen är att redovisa att vi uppfyller högskoleförordningens mål. Översiktligt ska detta göras genom att samla exempel på svar och prestationer på examinationer som belyser vår måluppfyllelse.

Avslutningsvis pratade programrådet om huruvida studenternas attityd till obligatoriska moment och ansvar för det egna lärandet förändrats.

27 november 2011

Tema 2, 17e Nov

Tema 2 möte, Torsdagen den 17e november

Studentrepresentanter: Frideborg Bradley, Siri Sjöberg, Johan Jakobsson

· Rapport från PN och PR. Tema 2 har fått instruktioner från PN om att det ska vara en och samma tenta för patologikursen (tidigare har det varit en för PN och en för PR). Vi diskuterade även att vi måste jobba mot HSV utvärdering 2013, och att alla teman ska gå igenom gamla tentor och visa hur de strävar mot de 16 övergripande målen. På PR diskuterades utvidgningen av läkarprogrammet, och dessutom aligment mellan lärandemål och examination.

· Mikrobiologilabben. Temat var i allmänhet ganska trött på hela diskussionen och tyckte inte att det finns så mycket mer att göra ifall inte de väljer att ta en öppen diskussion. Flera parter som har blivit kontakta av de här studenterna har erbjudit sig att diskutera med dem konfidentiellt (typ under tysnadsplikt)

· Nya DSM2, moment 1 och 2. DSM1 är nu uppdelat på flera olika moment för att underlätta för studenterna med CSN (så att man fortfarande får CSN om man inte klarar tentan eller om man saknar en PU-grej). DSM2.1 Resttenta 12e april. Problem med lokaler för tentamen, tentamen på lördagar? Det pratades om ifall KI skulle kunna ha en samarbete med KTH/SU och dela lokaler.

· VetU/PV-dagar. Inga anmärkningar T4 för PV. Logistiskt problem inför nästa termin, eftersom VetU ligger samtidigt som biblioteket är bokat för T1. Detta verkar ha löst sig på anat sätt.

· Ökning av antalet läkarstudenter. Temat konstaterade att det i princip är bestämt att det kommer att bli en utvidgning av läkarprogrammet, och att temat måste göra sitt bästa för att ta emot dessa. Absolut största problemet är lokaler, och då framförallt lab-lokaler men även grupprum. Hur kommer situationen se ut på NKS? Stort problem för temat.

· Kurswebb, schema, ”mål och framsteg”. Skulle det underlätta för studenterna med en gemensam schema mall? Verkar svårt att genomföra eftersom studenterna har mycket i grupper, och då blir nästan som individuella scheman. Kurswebben är uppdaterad. Det togs upp att det inte finns ordentliga lärandemål för t.ex. klinisk kemi under Medicinsk Diagnostik, och arbetet har påbörjats kring dessa.

· Inför högskoleverkets kommande utvärdering. Bedömning görs av självutvärdering vs examensarbetet. Temat kommer utvärdera tentor enligt: resultat formativt, resultat summativ, utvärdering, aligment, progression.

· Övriga frågor. Utvärdering från DSM1.1 sammanställd. De flesta verkar nöjda på det stora hela, men en stor andel av studenterna tycker att det ska vara en separat mikrobiologitenta och en farmakologitenta.

Pratade även om introduktionsdagen. Relativt goda recensioner. 50% var nöjda, och 25% ville inte göra om någonting alls.

22 november 2011

Rapport från LINK och 2011-11-21 och 2011-09-27

Studentrepresentanter Marie Thureson och Rebecca Hamilton.

2011-11-21

  • Genomgång av verksamhetsplan och budget för 2012. LINK hade fått i uppdrag av PN att revidera tidigare version på 186 000kr då den överskred budgeten på 177000kr. Små justeringar gjordes bland annat minskades kostnaden för kontaktresor för 2012 med 5000kr.
  • Det har på vissa kliniska rotationer(som tar emot många utbytesstudenter) varit lite oklart för en del lärare hur de ska bedöma utländska studenter och dess prestationer för att kunna sätta betyg. Studenterna bedöms efter A-E-skala. För att underlätta detta arbete har PN har tagit fram ett utkast till kursmall för "kursplan kliniska rotationer" som togs upp för diskussion. LINK hade inga större synpunkter på utkastet.
  • LINK har nyligen gjort den årliga revisionen av aktuella samarbetsavtal med andra universitet. Aktuella förändringar är att på grund av rådande säkerhetsläge kommer KI i nuläget ej att skicka utresande studenter till Pakistan. Avtalen med Vietnam och Makerere University i Uganda som varit SIDA-finansierade med Linnaeus-Palme-stipendier under 8 år har löpt ut. Universiteten kan i dagsläget ej ta emot KI-studenter utan extern finansiering och därför kommer KI i nuläget ej att kunna skicka några studenter dit på utbyte. KI tar fortfarande emot inresande studenter.

2011-09-21

  • LINK beslutade att godkänna LS reviderade meritsystem. Meritsystemet kommer att börja gälla från och med nästa ansökningsperiod vilket blir inför utbytesstudier 2012/2013. Det beslutades även att det från och med nästa ansökningsperiod kommer att krävas ett skriftligt intyg från Medicinska föreningen på den högst värderade meriten som uppgivits i ansökan.
  • Skrivelse från Global Friends angående missbruk av meritsystemet diskuterades. Beslut om införande av skriftliga intyg på högsta värderade meriten från MF kommer förhoppningsvis att lösa/minska problemet.
  • Varje student som gör ett utbyte ska vid hemkomst skriva en reserapport som kommande utbytesstudenter kan ta del av för att få en bild av hur det är att studera på aktuellt universitet. Reserapporterna publiceras på KIs hemsida.Det största fokuset i rapporten ska ligga på rubriken ”studier”. På mötet togs det upp att många studenter tenderar att lägga mindre fokus på ”studier” och mer under ”socialt”. För att lösa detta ska tydligare information uppdateras på LINK:s hemsida. Frågan om anonyma reserapporter diskuterades då en del studenter väljer att publicera sina rapporter anonymt. Karin och Annan ska titta närmare på detta.
/Marie Thureson

12 november 2011

Referat LS-möte 10/11

Några viktiga punkter under LS-mötet:
  • Allt fler studenter underkänns på DFM1, men det råder delad mening om vari problemet ligger. LS avser boka in ett möte med Åke, som bl.a. har kritiserat gruppindelningen som sker i samband med kollot.
  • VetU vill införa en tenta vecka 5 på termin 1, rörande statistik m.m.
  • VFU-placeringar som endast varar en vecka upplevs av många leda till dålig kontinuitet. En problembeskrivning och åtgärdsplan ska tas fram till nästa LS-möte.
  • LS valberedning kommer att maila ut information om hur man kandiderar till nästa års styrelse. Årsmötet äger rum den 2 februari.
  • Med-SM kommer att gå av stapeln i Stockholm i maj 2012 och det finns ett stort behov av folk som hjälper till med arrangemanget!

OBS: Nästa LS-möte är den 12 december.

8 november 2011

Programrådsmöte 8/11

Närvarande studentrepresentanter: Malin Ljunggren och Matti Eladhari.
Regringens planerade utvidgning av läkarprogrammet diskuterades. För att KI ska kunna ta emot fler studenter upplevs att större lokaler, skrivsalar, fler grupprum etc. behövs, då existerande ofta är dimensionerade för ca 140pers. Det kommer också behöva rekryteras fler lärare till gruppövningar och kursledningarna behöver mer resurser. Problemen upplevs som större på den tidigare delen av utbildningen. Problemen som ses är ffa logistiska och attityden till utvidgning är generellt positiv även om risken att försämra kvalitén på utbildningen oroar.
HSV kommande utvärdering, administration via pingpong och ladok, kurswebbens struktur med öppna och stängda sidor, akademiska vårdcentraler, hållbar utveckling och lärardagen 11/11 mm diskuterades.

6 november 2011

PN-möte 18 oktober

PN-möte 18 oktober Huvudsta Gård

Studentrepresentanter: Frideborg Bradley och Rasmus Eurén
  • PIL/Rosanders. På flera andra läkarprogram använder man sig av ett intagningssystem som heter MMI och som delvis går ut på mini-intervjuer med de ansökande. Det här verkar vara framgångsrikt, och PN beslutade att söka pengar för vidareutveckling/utforskande av detta från Rosanders-fonden.
  • Gunnar Nilsson rapporterade från det nationella utbildningsmötet i Uppsala, där man diskuterade Klin-Kurt, examensarbetets vikt vid HSV utvärdering, distansundervisning på internet men framförallt samordning kring VFU.
  • Gunnar Nilsson berättade om en pågående workshopserie som ges av centrum för medicinsk pedagogik (CME) som ska stödja KIs program i arbetet med HSVs kvalitetsutvärderingar. Det diskuterades hur det hade gått hittils och ifall de var nödvändigt.
  • KI ska övergå från den gemensamma EBBA-enkäten (kursutvärderingar) till en annan enkät. Carolina föreslog att det skulle vara rekommenderat (men frivilligt) för kurserna att byta till den nya enkäten redan i höst, men obligatoriskt till våren. Förslaget godkändes.
  • Kursplanerevideringar för:
    • Klinisk-medicin-inriktning neuro, sinnen och psyke
    • Den sjuka människan 1
    • Klinisk rotation-urologi (ny kurs)
    • Klinisk rotation- onkologi (gavs förut av SÖS men ges numera av institutionen för onkologi/patologi och behöver därför annan kurskod)
    • SVK: Naturläkemedel och läkemedel: användning, evidens och förhållningssätt (ny kurs)
    • SVK: Praktisk allmänmedicin inför AT med fördjupning inom idrottsmedicin och smärtrehabilitering
    • SVK: Idrottsmedicin
    • SVK: Akutsjukvård. Från nödnummer till akutmottagning.
    • SVK: Kognitiv sjukdom i klinisk vardag
    • SVK: Fördjupningskurs i njurmedicin

PN kommenterade på mängden obligatoriska moment, som för en del SVK är i princip allting. Måste det vara så mycket som är obligatoriskt? Är det inte möjligt att testa de kunskaperna på annat sätt?
  • SVK-strategi. Anna Freyschuss redovisade grundsynen på SVK och dess framtida strategi. Hon pratade om vertikala och horizontella “kopplingar” och vikten av att SVK är kopplade till de temat där de ges! Det har uppkommit ett problem då en del studenter väljer SVK enbart av “taktiska” skäl för att kunna förkorta utbildningen. Hur ska man undvika det?
  • Hans Gyllenhammar berättade om Tema 3. Han tog bland annat upp examensportföljen och den nya examensformen som de jobbar mycket med.
  • Hans Gyllenhammar utsågs till en national arbetsgrupp för kliniska placeringar (för att undvika krockar och trängsel på VFU). Uppsala är samordnande.
/Frideborg och Rasmus

22 oktober 2011

Referat LS-möte 11/10

Några viktiga punkter under LS-mötet:
  • Representanterna som varit på NatGruM och OMSiS berättade vad de hade tagit med sig från mötesdiskussionerna.
  • Deltagarna från LS-kick-offen rapporterade om heldagens innehåll: argumentationsteknik, formativ återkoppling, IT.
  • En uppmärksammad laboration på DSM2 diskuterades, med slutsatsen att lärarna behöver förbättra sin information samt att dispens från den obligatoriska labben kan fås vid starka skäl.
  • Fördelar och nackdelar med delexaminationerna på Klinisk medicin behandlades.
  • En ny studentrepresentant till Programrådet valdes.

11 oktober 2011

Programrådsmöte 4/10

Mötet inleddes med en diskussion rörande International Medical School (IMS) ett EU-projekt för att kvalitetssäkra de europeiska läkarutbildningarna och införa ett poängsystem för att överskådligt kunna jämföra dessa inbördes.
Arbetet med s.k. funktionssystemgrupper (samling av samtliga prekliniska och kliniska lärare inom ett visst ämne för att förbättra undervisningen över hela läkarutbildningen och undvika onödig dubbelexamination) fortsätter och kommer att tillämpas på samtliga organområden. Från studenthåll framhöll vi att repetition i sig ej är negativt och att ett mått av detta är nödvändigt på de kliniska terminerna.
EBBA-enkäterna kommer att ersättas av ett standardiserat frågeformulär.
Sedan följde ett avsnitt då varje tema tog upp ev problem på deras kurs. Förutom finansiering och andra administrativa frågor tog tema fems representant upp tillgodoräknanden på termin 10 och 11. Enligt henne har en ökning av dessa skett och det finns frågetecken kring relevansen för de kurser studenterna vill ha tillgodoräknade. Hon fick medhåll i rådet om att läkarutbildningen skall vara elva terminer heltid och att eventuella extra kurser går ut över studierna. Vi studenter ansåg att det är upp till utbildningen att erbjuda oss SVK-kurser som är så pass relevanta och kvalitativa att det blir mer attraktivt att läsa dessa än att börja arbeta, samt att vissa studenter ej har CSN och behöver pengarna.

Medv studentrepresentanter: Matti och Pontus

Rapport från Temakollegium 3:s möte 11/10-2011

Alla kurser har börjat bra. På många sjukhus börjar studentmaximum vara uppfyllt på avdelningarna.

Tyvärr var det ingen närvarande studentrepresentant på föregående möte 6/9-2011. Då togs det upp att studenterna hade sämre närvaro än tidigare på obligatoriska moment och föreläsningar. Samt att det fanns ett problem med att studenter utnyttjade den f.d. marginalen för sjukdom under VFU som rätt till ledighet. Beslut togs att ta bort den marginalen. All VFU är obligatorisk och ev. dispans för sjukdom och dylikt kan nu sökas hos moment-/kursansvarig.

Jag kommenterade att jag inte hade samma syn på studenternas moral etc. som verkade ha kommit fram under föregående möte. Att vi tvärtemot är seriösa och har hög arbetsmarginal och upplyste om de problemen som kan uppstå pga. det här beslutet ur en students perspektiv. Jag fick ytterligare klargjörning om varför beslutet var nödvändigt.

Tidigare har det inte funnits någon scemalagd inläsningstid i direkt anslutning till delexaminationerna termin 5. Angående termin 6:s delexaminationer så följer de direkt på teorin och det har redan funnits inläsningstid i ganska hög grad där. Detta har ffa varit ett problem termin 5 då teori följs av 3v full praktik med delexaminationen på måndagen efter. Jag tog upp det här problemet och temakollegiet beslöt att flyta berörda delexaminationer till tisdagar med måndag avsedd för inläsning från och med VT2013.

Närvarande studentrepresentanter: Malin Ljunggren

9 oktober 2011

Nationella grundutbildningsmötet och OMSiS i Uppsala 111006-08

I dagarna tre har det varit festlighet och nationella möten om läkarutbildning i Uppsala. Först ut var det nationella grundutbildningsmötet där lärare och studenter från alla studieorter träffades, följt av Ordförandekonventet för medicine studerande i Sverige där studenter från hela landet träffades och delade erfarenheter och idéer. Stockholm representerades på NatGruM av undertecknad och på OMSiS av den fyra studenter starka delgationen bestående av Siri, Johan, Malin och mig själv (Matti).

NatGruMs fokus var på den kliniska delen av utbildningen. Först presenterade Uppsala sin KlinikKurt och sitt projekt med checklistor på alla kliniska placeringar, dessa saker presenterades senare också av Uppsalas studenter på OMSiS-mötet och de ställde sig även positiva till att exportera sina framgångskoncept. Projekten är väldigt intressanta och det känns som att även lärarna delade den uppfattningen. Den andra stora portionen av NatGruM var ägnad åt läkarprogrammets utvidgning. Det började med att OMSiS generalsekreterare presenterade vår artikel i Läkartidningen följt av info från Örebros nya utbildning och från Umeås expansion till tre nya sjukhus. Det hela mynnade ut i att en arbetsgrupp för samordning av kliniska placeringar bildades, naturligtvis med inkluderade studentrepresentanter. Universitetskanslern var också på plats och berättade om Högskoleverkets utvärdering av läkarprogrammet som kommer att genomföras 2013.

Utöver det som redan skrivits behandlade OMSiS en lång rad andra frågor. Vi berättade och fick höra om hur det är på de olika orterna vad gäller byte av studieort, anatomi- och farmakologiundervisning, PBL, PU, utbyten, interprofessionellt lärande, preklintentor, progress-test och ex-jobb. Således en mycket späckad helg som väckte många tankar och gav en härlig känsla av gemenskap med studenterna från de andra universiteten.

Nästa OMSiS-möte kommer att vara hos oss i Stockholm den 2-3 december.

13 september 2011

Referat LS-möte 13/9

Några viktiga punkter som behandlades under LS-mötet:
  • Representanterna som varit på AMEE rapporterade att konferensen var mycket intressant och givande.
  • Konceptet med videoinspelning av föreläsningar diskuterades och det finns planer på att få lärarna engagerade.
  • Intresseanmälningar togs in till det Nationella grundutbildningsmötet + OMSiS (den 6-8 oktober i Uppsala).
  • LS kommer att ha en kick-off den 1 oktober i SöS lokaler.
  • Den reviderade LINK-mallen godkändes.
Det fullständiga protokollet kommer inom kort att dyka upp på http://www.medicinskaforeningen.se/index.php/sv/laekare/lakarprotokoll

Tema 2-möte 13/9

Tema 2 möte tisdagen 13e september

· Lägesrapport planering och start av nya DSM2. Verkade överlag som att lärarna var nöjda med terminsstart. Har varit lite problem med ping-pong (har varit två separata webbar). Studentrepresentanten Frideborg var positiv, påpekade dock otydligheter kring poäng-värdet av duggorna och en del schematekniska grejer.

· Rapport från programrådet 7 september. PR söker nya lärare till PIL. Man ska även dra ner på psykologer som sitter bredvid. Diskuterade ny gemensam kursenkät.

· Inför presentation av Tema 2 för programnämnden. Inger och Peter ska presentera Tema 2 för PN om några veckor. Diskuterade hur Tema 2 jobbar med integration m.m. Radiologer som undervisar på T4 vill gärna ”byta” tid med medicin (T6) efter studenterna på T4 inte riktigt är redo för det. Detta ärende tas med för diskussion till programnämnden. Diskuterade även ifall det ska vara SVK på Tema 2. Möjlighet? Önskan? Intresse? Frågan kvarstår.

· Resttentamen DSM2.1-Lämpligt datum? Förslaget är ca 4 veckor efter ordinarie tenta.

· Erfarenheter av vårens nya DSM1. Göran och Claes presenterade vad som gick bra/dåligt och även vad som kom fram på kursenkäterna. Studenter relativt nöjda med kursen, men klagade ffa över dålig information! Eftersom det var första gången som kursen gavs på det här sättet, så var det inte tydligt vilken institution som skulle hålla i t.ex. duggan, och det var mycket oklarheter kring vad som skulle komma på tentan (ifall den ”integrerade” delen skulle ingå). Den stora debatten var kring tentan, som tidigare enligt tradition har varit två olika tentor, en tenta för Huddingestudenterna och en tenta för KS-studenterna. Det rådde delade meningar ifall man verkligen FÅR ha olika tentor (enligt Kis riktlinjer), eftersom det ska vara samma kurs. Frågan tas vidare till PN för vägledning, men man kan väl säga att ansvariga för patologin inte direkt var så pigga på en gemensam tenta (och särskilt att de skulle få svårt att sälja in det till lärarna som inte får skriva sina egna tentafrågor).

· Momentindelning av DSM1. Har uppkommit problem med studenter som missat tentan och därmed inte fått de hp som Patologi-kursen ger, och därmed förlorat studiemedel. Därför krävs momentindelning på kursen, så att studenter kan få delvis godkänt. Det diskuterades hur man gör med PU/PV/VetU i det här fallet, rapporteras det separat till LADOK? Och kan man göra två delar: godkänd på ”kursen” (de obligatoriska momenten) och godkänd på tentan? Frågan förs vidare till PN för vägledning.

· Introduktion Tema2 ht2011. Bestämdes att introduktionen, som var väldigt populär förra året, ska vara ½ dag i år. Krävs lite mer samarbete mellan institutionerna.

/Frideborg Bradley (T4, studentrepresentant)

7 september 2011

Programrådet 7/9

Aino från PIL-kommittén kom och berättade att de behöver fler lärare från programmet och läkare som intervjuare. En tredjedel (61 sökande) som antogs i höst kom in via PIL. För att möta sparakrav har en del av intervjuarna som är psykologer ersatts av lärare, alla sökande ska dock fortfarande intervjuas av två personer. Om vi har rekommendationer så tar Aino gärna emot dem.

Lärardagen 11/11 kommer att handla om formativ feedback och kommer att vara en heldag. Vi diskuterade också examinationen av förhållningssätt överhuvudtaget på programmet. Tanken är att alla tema-kollegier ska presentera ett gott exempel från sin verksamhet, men om de hellre vill lyfta ett problem kan de göra det.

Riitta från VetU-kollegiet berättade kort hur det gick med arbetet. Vårens examensarbete gick inte lika bra som förra höstens. Vi har 10 dagars VetU innan T7, jämfört med många andra yrkesutbildningar som har 7,5 - 10,5 hp förberedelse innan exjobbet är det väldigt lite och detta kan vara en tänkbar orsak till att så många blivit underkända.

Styrelsen för utbildning har äntligen beslutat att den nya kursenkäten ska införas. Det innebär att kurserna inte längre behöver ge EBBA, utan att vi ska fylla i den nya enkäten. Informationen kring hur den ska användas har inte kommit till lärarna än.

En del av den matris för att kartlägga alignment i programmet ska läggas upp på programwebben.

Martin Wohlin från Uppsala kom och berättade om en mall för bedömning av kliniskt arbete (Mini-CEX) och dess styrkor och svagheter. VI konstaterade att det skulle vara bra med kriterier som återkommer på flera terminer och det föreslogs att ta upp detta på lärardagen.

Till nästa möte ska ledamöterna ha tittat på kursgivarenkäter (som lärare fyller i om sina kurser) och presentera sina slutsatser.

24 maj 2011

Referat LS-möte 24 maj

Några viktiga punkter som behandlades under LS-mötet:


  • Under senaste OMSiS-mötet skrev representanter från de olika lärosätena en artikel, att publicera i DN Debatt eller Läkartidningen, om utvidgningen av läkarutbildningen.

  • LS artikel om den ideala skriftliga examinationen kommer förhoppningsvis att publiceras i juninumret av KI-bladet.

  • LINK: Ett nytt förslag på LINK-mall har tagits fram, men en del ytterligare revideringar kommer att göras.

  • Exarbetet: Programnämndens senaste beslut riskerar att kraftigt begränsa studenters möjligheter att göra examensarbetet utomlands. LS planerar en enkät för att kartlägga vilka problem som finns idag.

  • PIL: Elias Arnér fanns på plats för att diskutera planerna kring att förändra rutinerna, bl.a. att avanonymisera intervjun samt ge intervjuaren tillgång till dokumentation såsom betyg. Åsikterna är spridda men förhoppningen är att LS ska kunna ta fram konkreta förslag till kommittén.

Det fullständiga protokollet kommer inom kort (läs: efter preklin) att dyka upp på http://www.medicinskaforeningen.se/index.php/sv/laekare/lakarprotokoll

22 maj 2011

Programnämnden 26/4

På programnämndens aprilmöte diskuterades bl a förändringar i kursplaner för DFM1, DSM2, exjobb, gyn m fl. Endast de största punkterna redovisas här:

  • Beslut om att tillsätta en arbetsgrupp för att framta riktlinjer för läkarstudenter som har problem kring förhållningssätt och beteende. KI saknar handlingsplan för att fånga upp studenter som har svårigheter med kommunikativa aspekter av klinisk verksamhet. Arbetsgruppen ska arbeta med följande: översyn av lärandemål och examinationskriterier för förhållningssätt Tema 3-7, utveckla riktlinjer för stöd och flödesschema för handläggning av studenter som har problem kring förhållningssätt och beteende. Gruppen efterfrågar en studentrepresentant från Läkarsektionen.
  • Examensarbete utomlands: föredragande för VetU framlade att studenter som gör examensarbete utomlands ofta har svårare att följa studentinstruktioner, att utländska handledare erbjuder mindre handledning, att KI har svårare att granska dessa studenters projektplaner då kommunikationen försvåras med forskningsinstitut som ligger utanför Sveriges gränser särskilt då projektet inte fortlöper som väntat. Beslut togs om att fr o m VT2012 endast tillåta exjobb utomlands då studenten har en huvudhandledare på KI som sedan har samarbete med något forskningsinstitut/laboratorium utomlands, att introveckan ska bli obligatorisk samt att projektplan ska godkännas innan utresa. PN har kännedom om att detta beslut kraftigt kommer att begränsa framtida studenters möjligheter till att genomföra examensarbeten utomlands. Undertecknad reserverade sig mot beslutet pga underlaget brister för att motivera ett beslut som får så stora konsekvenser för framtida studenter.
  • EBBA enkäterna har sammanställts och redovisades. Diskussion hölls om tillvägagångssätt för att få kursledningar att ta till sig resultat från utvärderingar och genomföra förbättringsarbete. Tabell som Matti gjort över vilka kursledningar som presenterar EBBA resultat på kurswebben ska redovisas på nästa möte.

17 maj 2011

Programrådet 17/5

Vi fick höra en presentation från KIs centrala kontaktperson mot Högskoleverket om deras nya utvärderingssystem. En stor del av arbetet som KI ska göra är att skriva en självvärdering. Vi fick veta hur psykologprogrammet organiserat skrivandet (psykologerna är de första på KI som utvärderas).

Som den genomgående strimma som diskussionen är så tog inventeringen av programmet mycket av tiden på även detta programrådsmöte. Till denna gång hade de flesta lärare beräknat hur stor del av kursens lärandeaktiviteter som utgjordes av vilka lärandeformer. Arbetet börjar närma sig att vara komplett, men det finns fortfarande många justeringar att göra.

Programrådet ska börja använda pingpong till att dela information (kallelser mm.).

En representant från LIME presenterade konkreta tillämpningar för virtuella patienter som uppföljning till presentationen på heldagsmötet med PN/PR tidigare i vår. Diskussionen handlade mycket om hur mycket arbete som behövs för att ta fram fall och om det fanns färdiga någonstans. Frågan om syftet med VP kom upp senare i diskussionen och sporrade till mer praktiska förslag. Som att till exempel ta fram ett fall för varje integrerande uppgift som belyses ur alla temans perspektiv.

Vi tittade också igenom den lista som OMSiS gjort på checklistor och målbeskrivningar för kliniska färdigheter. Stockholm är den ort som har lägst antal mål, men lärarrepresentanterna stryker under att det bästa är att ha några få färdighetsmål som är viktigast och som alla ska kunna ordentligt. De höll dock med om att även det skulle vara bra att inventera.

PU har en ny administratör.
5 vårdcentraler ska bli akademiska vårdcentraler
Tolksamtal ska in på PU T9.
Medicin ska ha en handledardag i juni.
SVK har fullt upp med ansökningar och har en ny handläggare.
DSM2 håller på att slutpoleras. Problem med dubbla kurshemsidor i pingpong.
Kirurgen knyter ihop efter förändringarna med SVK.
För tema 1 så strular fortfarande föreläsningstekniken i ABC-salarna (BZ, AV, GR).
Mycket av temakollegiernas mötestid går åt till att göra examinationer vilket upplevs som ett problem.
Tema 6 får en temasekreterare utöver kurssekreterarna.
Barn i Huddinge och Solna snickrar på ett KUA.

4 maj 2011

Referat LS-möte 28 april

Några viktiga punkter som behandlades under LS-mötet:

  • Artikel om idealtenta: En grupp inom LS skriver en artikel, att publicera i exempelvis KI-bladet, om den ideala skriftliga examinationen.

  • Sjukhusval: Studievägledare Laila Werner redogjorde för hur sjukhusvalssystemet har förändrats.

  • DSM1: Kursen har gjorts om och studenterna verkar hittills nöjda.

  • PIL: Ska intervjuarna få tillgång till ytterligare underlag, såsom betyg och högskoleprovsresultat?

Det fullständiga protokollet kommer inom kort att dyka upp på http://www.medicinskaforeningen.se/index.php/sv/laekare/lakarprotokoll





28 april 2011

Rapport Tema 5 18 april

Diskussioner ang MEQ som tentamensform. Kollegiets MEQ-tenta som presenterades vid Lärardagen fick en del feedback från studenter. Åsikter som då framkom var bla att textmassan i ”facit” bör reduceras eftersom det uppfattas som stressande med för mycket text att läsa i tentamenssituationen. Det framkom även önskemål om tydligt formulerade och avgränsade frågor där det inte råder någon tvekan om vilket svar frågeställaren är ute efter. På Lärardagen visades från studenthåll även exempel på en enkät för utvärdering av tentamina. Denna enkät ska nu användas i direkt anslutning till vårens NSP-tenta den 3 juni.

Det diskuterades även hur man gör Integrationsdagen mer attraktiv för studenterna. Beslut togs att skicka ut information som motiverar studenterna att komma, inte minst med tanke på att den ger god vägledning inför tentan, och att denna skickas ut i god tid.

24 april 2011

Rapport Tema 2 12 april

Anna Freyschuss pratade om SVK och det diskuterades huruvida det finns intresse och möjlighet att införa fler SVK under tema 2. Kollegiet skulle i sådana fall vilja ha "startskottsbidrag" för att kunna starta upp nya kurser.

Vad gäller användandet av PingPong ska detta system kunna fungera som en genmensam rapporteringscentral, med syfte att minska antalet cirkulerande närvarolistor av olika slag.

Introduktionsdagen till den första omgången av nya DSM1 genomfördes framgångsrikt i slutet av mars, med medverkande från flera olika kursinstitutioner. Ett patientfall presenterades på video och studenterna tilläts interagera med hjälp av mentometerknappar. Lärarna kan tänka sig att höja svårighetsgraden till kommande terminer.

Det diskuterades även kring införandet av en icke-obligatorisk dugga under nya DSM1, vilken om man klarar den ska ge extra poäng till tentan.

Frideborg och Bea

19 april 2011

Rapport VetU-kollegium 20110411

- Det finns förfrågan från Programnämden om att införa e-portfölj på VetU. På sikt anser kollegiet detta vara en bra lösning, men just nu hinns det inte med p.g.a. att hela VetU behöver reformeras. Själva reformeringen kan dock göras i ett format som passar för att appliceras på e-portfölj.

-Rutiner kring examensarbetet utvecklas. Samordning och integration mellan handledare, koordinatorer och examinatorer bör förstärkas. I nuläget får studenten lämna in en ytterligare version efter finalversionen, vilket egentligen strider mot regelverket. Detta förfarande anses dock vara bra och bör behållas.

-Statistikundervisning är en central diskussionsfråga på VetU-kollegiet. Mer utbildning i statistik är önskvärt. Formerna diskuteras.

- VetU-kollegiet skall redogöra för sina resultat för PN den 17/5, med bland annat ny föreslagen fördelning av undervisningen under läkarutbildningen. Ny fördelning skall vara bättre anpassad till förberedelse för examensarbete.

- Nästa VetU-kollegium 17/5 2011 kl 09-11

18 april 2011

Rapport Studiesociala kommittén 29 mars

Vi diskuterade tillträdeskraven, men mer översiktligt då beslutet inte ligger hos oss utan i PN.

Vi diskuterade även gruppvalet, som nu tagits bort, och hur man kan informera studenterna i framtiden. Reservlistan som tidigare funnit är omgjord till "anmälan till annat alternativ" och skall användas om studenterna behöver fördelas jämnare på sjukhusen om ex många på ett sjukhus tar uppehåll, dvs inte byte "bara" för studenternas skull. Jag blev inte riktigt klok vem som får bestämma om den egentligen, men vi ska diskutera detta på nästa LS och tills dess ska jag ta reda på lite mer. Det man ska veta är att detta tar VÄLDIGT mycket tid från studievägledarna som de egentligen skulle vilja lägga på annat.

Vi pratade också om hur man hanterar problemstudenter något som är lite av en never-ending-story eftersom det inte finns något sätt som funkar för alla.

Det finns en handlingsplan för mobbning på läkarprogrammet som är bra i grunden men som måste uppdateras och framförallt användas.

/Matilda

Programrådet 13/4

Förhoppningsvis blir mötena mindre hektiska nu när programdirektorn slutat dricka kaffe.

PU var dagens huvuddiskussion. Kollegiet har definierat sex punkter som kärnan i PU (etik, psykologi, konsultation, personlighet, mångfald och grupp och ledarskap). En PU-bok är på gång och ska bli färdig till årsskiftet. Ett hinder för att förbättra PU är brist på resurser och tid. Kollegiet hade också tagit fram översikter över hur de här kärnuppgifterna undervisas genom utbildningen.

PR diskuterade också ett förslag på kategorisering av examinationer. Det här är ytterligare ett steg i processen att kartlägga programmets mål, lärandeaktiviteter och examinationer. Examinationer ska delas in i tentor, inlämningsuppgifter, muntor, praktiska prov och godkänd VFU. Hela kartläggningen ska helst vara färdig till nästa programrådsmöte 17/5.

En ny kursutvärderingsenkät är på gång. Förutom kursenkäter till studenter ska också kursansvariga lärare fylla i en enkät där man analyserar sin kurs styrkor och svagheter. Vi hann inte på mötet gå igenom förra terminens EBBA-enkäters resultat.

Ett grunddokument till nya lärare ska tas fram som berättar om strukturen och målen med läkarprogrammet. Det ska finnas i kortversion som alla kliniska handledare och andra perifera lärare lätt kan ta till sig. Dokumentet ska ta avstamp i värdegrunden och den pedagogiska profilen och hänvisa vidare till kursplaner till lärare som vill veta mer.

11 mars 2011

Programrådet 10/3


Igår hade programrådet möte igen. De punkter som det blev mest diskussion om var SVK, examination, PV och  examensarbetet.

Anna Freyschuss som är ordförande för SVK-kollegiet presenterade en "programförklaring" för SVK där huvudpoängerna med SVK presenteras. Denna ska antas i programnämnden, men hon vill ha feedback dessförinnan. I dokumentet lyfts att kurserna ska ha gemensamma generella lärandemål och att det ska finnas en progression i dem från SVK-period till nästa.

Anna Kiessling föredrog en tabell med kategorier för examinationer och lite om rekommendationer för hur man använder dem. Syftet är att kategorierna ska användas i den kartläggning som PR håller på med av hur examination, undervisning och lärandemål harmoniserar ("constructive alignment"). En viktig poäng var att bedömningskriterierna alltid ska vara kända på förhand så att studenter vet vad som väntas av oss för att få G.

PV och examensarbetet presenterade lite om hur det går för deras verksamhet, men eftersom deras punkter låg på slutet på agendan gav inte diskussionerna någon entydig vägledning inför framtiden.